Bestortingswerkzaamheden IJsdijk te Texel

In september 2013 heeft Klein Wieringen de gunning ontvangen van opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor het ophogen van de stortberm aan de Waddenzeedijk te Texel. De werkzaamheden worden uitgevoerd aan de IJsdijk te Texel, van de haven van Oudeschild tot aan het ‘surfstrandje’. De totale lengte waar de werkzaamheden worden uitgevoerd is ongeveer 2,2 kilometer.

De werkzaamheden bestaan uit het ophogen van de stortberm, door middel van het aanbrengen van een nieuwe laag stenen. In totaal wordt circa 26.000 ton breuksteen uit de Duitse Eifel aan de stortberm toegevoegd. De breuksteen wordt per binnenvaartschip aangevoerd en met de werkschepen van Klein Wieringen verwerkt in de stortberm. De werkzaamheden beginnen medio november 2013 en duren uiterlijk tot aan de oplevering op 1 maart 2014.

Deze maatregel wordt uitgevoerd vanwege de versterking van de laatste zwakke schakel van de Noordzeekust, de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Door de versterking komen een aantal strandhoofden onder het zand te liggen. Daarmee verdwijnen plekken waar kustvogels, zoals de scholekster en steenloper zich voedden. Het hoogheemraadschap neemt maatregelen zodat deze vogels op andere locaties voedsel kunnen vinden. Een van deze maatregelen is het ophogen van de stortberm van de Waddenzeedijk Texel.

MS Afsluitdijk - bestortingen MS Afsluitdijk - bestortingen
Helderse Courant 14 november 2013 Helderse Courant 14 november 2013